Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/theme.php on line 506

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 67

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 68

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 69
Anatolie » Blog Archive » Inchirierea unui apartament

Anatolie

integrare fără asimilare

Inchirierea unui apartament

Posted by Anatolie Gavriliuc on May 3rd, 2001

Prima problema de care te ciocnesti ajungind in SUA e inchirierea unui apartament. Cum il gasesc? Oare trebuie sa semnez un contract? La ce trebuie sa atrag atentia? Astea-s doar citeva din intrebarile care apar. Hai si le vom descoase pe toate la rind ca sa nu nimeresti in situatii neasteptate sau neplacute.

Cred ca face sa explic putin ce inseamna “bedrooms” in descrierea apartamentelor. Cei veniti din Moldova sint deprinsi cu termenul de “camere” ceiea ce nu e exact echivalent.

Un “studio” e un apartament cu o singura camera. Mai mult ca atit, cel mai probabil ca apartamentul acesta nu are antreu sau bucataria nu e separata de aceasta camera. De obicei nu se permite ca intr-un studio sa locuiasca mai mult de 2 persoane.

Un apartament “1 bedroom” (”1 bdr”) are un dormiotr. Pe linga asta mai este si “living room” care de obicei e comasat cu bucataria si/sau antreul. De obicei pentru resedinta se permit maximum 3 persoane (inclusiv copii).

Un “2 bdr” si “3 bdr” e respectiv 2 si 3 dormitoare, iarasi cu bucataria comuna cu antreul sau living room. Se permit familii de respectiv maximum 4 si 6 persoane. La 2 si 3 “bdr” se ofera deja doua viceie, unul cu baie si altul cu dus. La “3 bdr” (rareori la 2 bdr) e posibil sa fie oferite doua locuri de parcare a automobilului.

Acum de-am cind e clar cu ce ai de afacere, trebuie sa gasesti apartamentele care se dau in chirie. Cea mai traditionala metoda de a gasi ofertele e de a vedea sectia “For Rent” in ziarele orasului. De obicei in editia de duminica o sa fie o sectie mai mare.

Anunturile in ziare de obicei is grupate pe localitati si sortate pe numarul de dormitoare. Se indica pretul chiriei lunare, depositul necesar, telefonul de contact. Deseori se mai indica adresa, termenul de inchiriere, daca se permite pisica/catel sau alte detalii.

Pentru a putea decide daca te aranjeaza apartamentul sau nu, trebuie sa telefonezi si sa fixezi o intilnire la fata locului. In engleza asta e “to make an appointment”. Numai daca e indicat “open house” sau “walk-ins welcome” te vor primi oricind cind vei veni la fata locului. De altfel ai sa primesti un “sorry, please make an appointment”.

Nu te sfatui sa inchiriezi primul apartament care l-ai vazut. Trebuie sa vezi mai multe oferte pentru ca sa-ti creezi o opinie despre preturi si comoditatile oferite. Cel mai probabil e ca primul apartament care-l vezi nu e cea mai buna oferta.

Face de mentionat ca daca vezi preturi deosebit de joase la careva apartamente - cel mai probabil e ca ele is situate in niste cartiere dubioase, cu nivel inalt al crimelor, cu situatie sociala foarte nestabila. Mai bine nu te da dupa preturi joase, in state nimic “ieftin si bun” n-o sa gasesti ;)

Se intimpla ca gasesti un apartament care-ti pica la suflet, insa totusi ai mai vrea sa cauti putin. Sau poate vrei sa-l inchiriezi, insa inca nu ai toti banii gata la moment. In asa caz poti lasa un “hold deposit” in suma de vre-o $100 pentru ca proprietarul sa tie apartamentul pentru tine vre-o 2-3 zile. Apoi cind vii cu banii, depositul ti se intoarce. Insa sa stii ca in cazul ca refuzi la acest apartament - acest “hold deposit” n-o sa fie rambursat.

Deseori in orasele mari, spre exemplu New York, exista agentii care ofera servicii de gasire a apartamentelor de chirie. I-i comunici agentului cam ce fel de apartament cauti si el o sa-ti gaseasca ofertele. Asta o sa-ti economiseasca o multime de timp, deoarece agentul cunoaste mai bine piata el o sa selecteze numai ofertele care merita atentia ta. Inafara de asta, el o sa fixeze intilniri cu proprietarii la orele convenabile tie, o sa-ti dee sfaturi si indrumari utile. Chiar mai mult ca atit, e straniu, insa agentul o sa-ti propuna preturi mai ieftine la apartamente care de altfel le inchiriezi la rate mai inalte sa le fi gasit direct.

E desigur cu mult mai bine si mai usor de folosit un agent (sau agentie) insa din pacate placerea asta vine cu un pret atasat. De obicei plata pentru serviciul oferit e egala cu chiria de o luna sau o luna si jumate. E scump? Da, e destul de scump. Insa daca nu ai timp, agentul i-ti poate gasi un apartament mai ieftin si mai bun si posibil sa fi-i de accord sa platesti cu 10-15% mai mult (aproximat pe un an inainte) pentru o oferta mai buna si eforturi economisite.

Nu trebuie de uitat si de faptul ca noi am intrat in secolul XXI. Ne vine in ajutor internetul desigur. Pe linga faptul ca majoritatea ziarelor le gasesti in internet si poti sa vezi ofertele de chirie online, mai sint si agentii care ofera (contra plata minimala) liste mai mari de oferte. De obicei abonarea la asa liste costa la vre-o $60 pe doua luni. E relativ ieftin si capeti access la mult mai multe oferte.

Ei bun, sa zicem ca cu gasirea ofertelor e mai mult sau mai putin clar. Ce faci cind vii sa vezi apartamentul? Ce intrebari dai si la ce trebuie sa atragi atentia?

In primul rind trebuie sa confirmi care e chiria lunara. Nu e chiar des, insa se intimpla ca pretul sa varieze in ambele directii de la cel anuntat. Mai trebuie de intrebat cit e depositul cerut.

Ce e acest deposit? In engleza se numeste “security deposit”. De obicei el variaza de la jumate de chirie lunara pina la doua chirii lunare. Depinde de oras, de regiunea orasului, de alte conditii cu care se ofera apartamentul. Acesti bani trebuie achitati pina la intrarea in apartament, si desi ei sint depositati la proprietarul apartamentului, ei ramin ai tai. La mutarea in alt apartament, proprietarul trebuie sa-I intoarca. De ce asa se face? In caz ca o sa te porti foarte neglijent fata de apartament si stapinul o sa fie nevoit sa faca reparatii suplimentare, el o sa-si ramburseze cheltuielile din acest deposit, adica din contul tau. In unele cazuri, proprietarii nu-s siguri ca o sa platesti chiria la timp. In asa caz acest deposit va servi ca chirie pe luna care n-a fost achitata si el o sa aiba o luna (platita din contul tau) pentru a te da afara din apartament.

Daca proprietarul apartamentului e o persoana juridica, depositul tau va fi depositat la o banca si el va acumula dobinda. Managementul o sa-ti dee o chitanta confirmare cu indicarea la ce banca is depositati banii tai. Desi suma dobinzii o sa fie minimala, ea oricum i-ti apartine si ai s-o primesti inapoi.

Daca proprietarul e o persoana fizica, atunci cel mai probabil e ca banii n-au sa fie depozitati nicaieri si nici n-au sa fie intorsi inapoi. Idea e ca ultima luna (cind anunti ca ai de gind sa te muti) o sa stai in apartament din contul acelui deposit. Cu alte cuvinte - depositul nu va fi intors, insa stai gratis ultima luna. Oricum, chiar si in cazul unei persoane fizice, pentru a evita potentialele neintelegeri de mai tirziu, trebuie sa capeti o chitanta iscalita ca ai dat depositul cerut.

Un alt detaliu al chiriei e durata chiriei. Foarte des contractul de chirie se incheie pe un an. La finele anului contractul automat se prelungeste pe urmatoarea perioada in cazul ca locatarul sau proprietarul nu au obiectii. Asa se poate intinde cu anii, proprietarul n-are dreptul sa te dee afara fara motive serioase. Deci, desi contractul va fi iscalit, sa zicem pe un an, tu nu ai pericolul ca peste un an iarasi vei cauta un alt apartament.

Insa este si cazul invers - ce se intimpla daca vrei sa te muti pina la expirarea anului? Din pacate, cel mai probabil e ca o sa pierzi depositul. Cel mai des contractele de chirie indica ca daca doresti sa pleci pina la expirarea perioadei indicate, depositul trece la proprietarul apartamentului. Uneori se poate de primit ceva inapoi, insa e putin probabil. Cel putin, face sa intrebi :)

In unele orase durata chiriei e de jumate de an sau chiar numai o luna. In asa caz esti mult mai liber sa decizi cind pleci deoarece nu vei pierde depositul.

Deci, inainte de a semna contractul de chirie (contract of lease) trebuie sa afli care e durata chiriei si sa decizi daca e ceiea ce vrei sau nu. Sint cazuri ca poti negocia aceasta durata, insa cu cit durata e mai scurta - cu atit chiria e mai scumpa :)

Un alt detaliu care face sa-l afli e daca ai dreptul sa dai acest apartament in arenda la altii. Asta se numste “sub-lease”. Cel mai des aceasta e interzis, insa daca e permis ai putea folosi asta in caz ca nu ai ce face cu acest apartament o perioada de timp. Evident ca asa drepturi vin la un pret suplimentar.

Plata pe chirie se face “inainte”. Cu clte cuvinte, pe data de 1 ianuarie platesti chiria pentru luna ianuarie. Daca te muti in apartament nu la data de 1, atunci deseori se cere sa platesti chiria pentru o luna plus luna partiala. De exemplu, daca te muti in apartament la mijlocul lunii, se poate intimpla ca proprietarul sa ceara chiria pe o luna si jumate inainte. Apoi plata revine la normal o dta pe luna, tot “inainte”.

Pentru a recapitula chletuielile de bani care o a le ai la inchirierea unui apartament, iata lista platilor care le faci pina a te muta in aprtamentul nou:

- plata pentru agent (in caz ca ai apelat la serviciile lui)
- depositul cerut
- plata pe prima luna de chirie (plus luna partiala)

Se poate intimpla ca suma aceasta sa fie egala cu vre-o 3-4 luni de chirie. E important deasemenea ca aceasta plata trebuie sa fie facuta cu “money order” sau “cashier’s check”.

Unele complexe de aprtamente mai solide pot sa ceara un “application fee” de cca $20-$30. Aceasta suma e folosita pentru obtinerea unui “credit report” pe numele tau ca proprietarul sa se convinga ca nu esti financiar iresponsabil.

Pretul chiriei nu e unica cheltuiala care o vei avea lunar. Afla ce e inclus si ce nu in pretul chiriei. De obicei apa calda si gazul e inclus, iar electricitatea nu. Telefonul practic niciodata nu e inclus. Afla aceste detalii de la inceput ca sa nu ai “surprize” mai tirziu.

Dupa ce ai gasit apartamentul care-ti place si ai semnat contractul de chirie, trebuie sa semnezi o lista in care e indicata starea apartamentului. Recomand sa treci atent prin lsita data si sa indici totul ce nu functioneaza cum e intentionat sau daca e stricat ceva. La parasirea apartamentului o sa fii responsabil sa repari totul ce n-a fost indicat pe lista data ca nefuctional.

Deasemenea trebuie sa controlezi daca totul e bine inafara de lista data, deoarece daca te muti in apartament si descoperi ca de exemplu un miner de la usa nu functioneaza - tu o sa fii acel responsabil ca sa-l repari. Iata cam ce ar trebui sa controlezi -

- minerele de la usi si insasi usile sa fie functionale
- robinetele sa fie functionale, sa nu lipseasca piese
- geamurile sa nu fie cu sticla crapata sau daca se deschid fara probleme
- pieretii si podeaua sa nu aiba gauri, pete sau zgiriieturi
- incalzitoarele/conditionerele (daca nu e incalzire centralizata) sa fie functionale
- intrerupatoarele si prizele sa fie functionale si fara crapaturi
- plita (si frigiderul, daca e inclus) sa fie curate si functionale

Tine minte ca totul ce vei scapa din vedere, potential o sa trebuiasca sa le repari din buzunarul propriu.

Ce e inclus intr-un apartament nemobilat? Bucataria cu toata mobila de bucatarie e obligatory. La fel si plita de gas sau electrica. In unele state (cum ar fi NY) proprietarul e obligat sa ofere si frigider. Restul echipamentului, cum ar fi masina de spalat vesela, cuptor cu microunde, etc, e optional. De obicei fiecare bloc de apartamenete la etaj are in subsol spalatorie de rufe. Masinile de spalat si de uscat hainele opereaza cu monede de 25c. Multe complexe de apartamente (mai ales prin California) au bazin de inot in ograda, loc pentru frigarui, o sala de biliarde si un mini-gym cu echipament sportiv. Deseori se ofera sauna si spa.

Acum dupa ce te-ai mutat in apartamentul nou, trebuie sa-ti conectezi electricitatea, gazul telefonul. Proprietarul o sa-ti dee o lista (sau s-o ceri in caz ca el a uitat) de telefoane si adrese a firmelor respective. Mai face de intrebat pe proprietar si despre magazinele, bancile si transportul public din apropierea apartamentului.

Conectarea serviciilor desigur ca costa bani. Conectarea electricitatii costa la vre-o $80 si se face instantaneu. La fel e si cu gazul. In realitate ele nu se conecteaza/deconecteaza ci simplu se trec pe numele tau. Conectarea telefonului (cu oferire a unui numar personal) costa la vre-o $40-$50 si se face in decurs a 24 ore. Conectarea cablului TV va costa la vre-o $10 si e facut numai intr-o zi convenita in comun cu agentia respectiva.

Pentru unele servicii poate sa fie necesar sa depui un “security deposit” care e rambursat dupa un an, sau mai devreme daca intrerupi serviciul. Daca deja ai “residence history”, adica ai locuit cel putin vre-o 3-5 ani in statul dat, apoi acest deposit nu e cerut.

Apoi lunar o sa vina contul pe electricitate, telefon, gaz, etc. pe care le porti achita cu cecuri personale tot prin posta.

Totul ce se strica in apartament in rezultatul utilizarii normale, trebuie de raportat la manager/proprietar si el e dator sa repare problema cit mai repede.

Deci, asta pare a fi cam totul ce-i essential in inchirierea unui apartament.

9 Responses to “Inchirierea unui apartament”

 1. Tanase Adi Marian Says:

  Cum obtin un post in Oregon si pe cine pot contacta penyru ami da detalii

 2. Tanase Adi Marian Says:

  Vreau sa emigrez in Usa, ce sanse am ?

 3. simara Says:

  Buna ziua! Am o invitatie pe un an in SUA. Este o invitatie j1 Viza pentru un scholarship international. Am servici, famile, cpoil, casa. Am invitatia din SAU cu forma Ds…, SEvis platit, invitatia din Europa. Caci bursa e internationala. Ce mai trebuie pentru a obtine viza. Cum merge interviul la consulat si cand iti dau viza?

 4. Olga Says:

  Pentru inchirierea apartamentelor in Ma contactati Olga 857-373-9257 sau olgarotarumd@yahoo.com, Realtor licentiat in Ma

 5. Dragos Says:

  ok, dar pana la urma tot nu ai spus cat costa in medie un apartament cu 1 sau 2 camere .. se pare ca postul este destul de vechi dar ai putea face un update ! Multumesc !

 6. Anatolie Says:

  Pana la urma am spus cat costa, simplu trebuia sa mai citesti putin… ;)
  Vezi la Bugetul orientativ

  Preturile au crescut nitel din anul 2000, insa cum eu nu inchiriez mi-i greu sa ma tin la curent cu preturile la chirie.

 7. Maxim Says:

  vreau sa inkiriez un apartament sau la gazda cu altcineva …… ma ajuta cineva …????

 8. Igor Says:

  La 4 iulie sosesc in Washington DC ,caut ceva de inchiriat

 9. MDA Says:

  Maxim,

  apartamente/camere de inchiriat poti gasi pe www.craigslist.org/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>