Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/theme.php on line 506

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 67

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 68

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 69
Anatolie » Blog Archive » San Francisco, CA

Anatolie

integrare fără asimilare

San Francisco, CA

Posted by Anatolie Gavriliuc on May 29th, 2002

San Francisco e un oras deosebit. E o combinatie de absolut orice i-ti trece prin cap si poti vedea orice fel de oameni din absolut orice colt al lumii..:) E foarte frumos, in special cind privit dispre Golden Gate Bridge. Orasul de la sine e situat pe o peninsula si regiunea de la nordul ei se numeste North Bay, de la east - East Bay si sudul peninsulei se chiama desigur South Bay. Dinspre sud ajungi la SF pe traseul 101, deasemenea de la nord, numai ca de la nord va trebui sa treci peste Golden Gate Bridge. Dinspre est ajungi in oras trecind Bay Bridge care daca nu gresesc are o lungime de vreo 5 mile (aprox. 8km) E un pod enorm.

Orasul cum am mai spus e foarte divers si plin de culoare. Are centre: chinez, japonez, rus si italian si se numesc respectiv China Town, Japan Town, Russian Town si Little Italy. Restaurante de orice soi la toate colturile.

Orasul nu este ieftin. Chiria unui apartament cu o camera poate ajunge la 2000$. Iar studio poate fi 1000-1400 (in centru). Majoritatea oamenilor preferea sa traiasca in suburbii deoarece circula metroul dinspre East Bay, si Caltrain (trenul) dinspre South Bay. In suburbii este si mai ieftin, desi cred ca face sa traiesti in oras pentru ca esti aproape de orice magazin, shopping center sau cinematograf. Nemaivorbind de faptul ca nu ai nevoie de masina (adica fara cheltuieli adaugatoare). Transportul urban circula foarte bine si la orice colt de strada este cite o statie in toate directiile. Dimineata si seara au autobuze rapide care se opresc numai in centru si la periferii. Asa ca i-ti ia la vre-o 10-15 minute sa ajungi de la marginea orasului tocmai in centru, si vice-versa. Masina in oras e foarte scumpa. E lipsa de locuri de parcare (orasul e pe peninsula si nu are unde creste) si va trebui sa platesti mai de fiecare data cind ai nevoie sa parchezi (in afara de week-end daca parchez in starada si daca esti cu noroc sa gasesti locul cela). Plus la asta…daca inchiriezi un apartament stapinul i-ti va spune ca plata pentru parcare off-street sau garaj nu e inclusa in suma platita pentru chirie. Asa ca fi-i gata sa mai paltesti inca vre-o 100-300 adaugator la plata lunara.

In rest, e pararea mea ca e unul din cele mai bune locuri de trai. Exista foarte multe sanse de succes si din cauza ca e foarte divers din punct de vedere etnic e mai putin probabil sa nu obtii un loc de lucru pe masura experientei sau educatiei. Vorba ceia: e deajuns sa vrei.

Pentru cumparaturi exista pietile mici care de obicei vind totul mai ieftin decit la supermarketuri. Ex: un puisor la supermarket face la 6$, la o piata mica face doar vreo 3.50$ etc. Daca faceti cumparaturi (pentru 2 persoane) la o piata mica pai numai pentru produsele de carne ar trebui sa va ajunga 150$ pentru 2 luni!!! (Si asta ar include si peste, crevete proaspete, crabi, costite de porc, piept de gaina etc.) Vorbesc din experienta. Plus la asta exista si un magazin care se numeste European Foods. Acolo au produse chiar si din Moldova: brinza proaspata de vaca, cascaval, cirnaturi, afumaturi, chiar si vin (Kagor, Muscat etc). Daca i-ti trece prin cap sa cumperi muraturi ca la Moldova pai le au si pe acelea.

Nu am intilnit inca nici un basarabean si sunt aici deja de 2 ani. Comunitate de romani exista la Hayward (East Bay) la vreo 40-50 mile de oras. Au o Casa Romana, Biserica noua desi sunt numai vreo 600 romani in Bay Area. Preotul paroh e o persoana foarte cumsecade si va va ajuta in caz de nevoie. Sunt foarte multi rusi aici. Practic la tot pasul poti sa auzi vorba ruseasca, mai ales in Richmond district (unde de fapt si se afla Russian Town). Acolo exista si o brutarie unde vind paine ca acasa (mi se pare ca e operata de niste gruzini). Painea in SUA nu are cine stie ce calitate (doar cea foarte scumpa face s-o maninci). Asa ca brutaria in cauza ajuta foarte mult. Painea e proaspata si de buna calitate. Mai produc si diferite dulciuri cum ar fi torte de miere, Lapte de Pasare, diferite prajituri si copturi.

Cam astea sunt lucrurile care i-mi trec acum in cap despre cum e viata in San Francisco.

Contribuit de Rodica Bizgu-Juwono

Vezi toate "Orasele SUA".

10 Responses to “San Francisco, CA”

 1. Mirela Says:

  Servus!
  sper sa fie asa de fain pe cum povestiti in San Francisco. Se pare ca voi pleca din Romania spre lucuri cu trai mai bun. Chiar in vara asta. Ramane doar sa’mi gasesc un posibil angajator in zona San Francisco. Si daca gasesc brutaria in Russian town unde painea are gust ca acasa, toate vor fi mai roze. Toate bune!

 2. Flavia Says:

  Salut,
  Intr-adevar San Francisco este asa de frumos precum spuneti, dar pentru mine e destul de greu sa-mi fac prieteni aici, pentru ca oamenii sunt foarte diferiti si ciudati. In cazul in care suferiti de aceeasi boala, si anume lipsa prietenilor, trimiteti-mi un email si poate corespondam. Eu astept cu nerabdare.

 3. Vanea Says:

  Apropo de Bay-Bridge, cred ca are mai mult de 8km, Wiki zice 14km.
  http://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco-Oakland_Bay_Bridge

 4. San Francisco Says:

  De ce nu scrieit si de multimea de oameni care dorm in strada aici in centru in San Francisco, downtown. Scrieti si de cit de greu e in ultimul timp sa gasesti de lucru aici in San Francisco cit si de plata extra enorma a chiriei. Cit faci toti ii dai pe chirie. Asa ca ajung oamenii sa doarma pe beton in centru. Nicaieri, in niciun oras al lumii nu am mai vazut asa ceva.

 5. IO Says:

  Referitor la dormitul in strada, trebuie continuata discutia pe forum, si aici Octav ar interveni incaodata ca exista si acolo mizerie ca si in alte coluti ale lumii, asa ca se confirma, ca America nu este o bucata de aur, si mai ales dat gratis.

 6. Anatolie Gavriliuc Says:

  San Francisco - lume care doarme pe strazi o sa vezi in oricare oras mare. IO are dreptate, simplu unele orase ii alunga la periferii iar altele nu. Mizerie poti gasi peste tot.

  Intr-adevar, San Francisco e un oras foarte scump. Nu e cel mai scump oras, New York si Moscova sunt mai scumpe, insa e in To 10 din cele americane.

  San Francisco - daca locuiesti acolo scrie mai multe de acest oras frumos.

 7. San Francisco Says:

  Orasul intradevar este frumos, de fapt partea nordica mai mult. Podurile si prvelistea spre Alcatraz. E frumos. Dar partea centrala, Civic center cit si partea Hunter Point, unde locuiesc mai multi negri, lasa de dorit. De fat si in alte orase, de ex. New York tot se intilneste locuri nu prea recomandabile gen Bronx. Printre alte New Yorkul desi am retinut undeva scris ca are cea mai lunga sistem de transport de metro din lume, eu as zice ca e cel mai murdar metro pe care l-am vazut vreodata. San Francisco la acest capitol e ok. Dar iarasi, in San Francisco, preturile fabuloase la case permit numai oamenilor ce au un serviciu bun sa poata visa la ele. Desi minimum vage este 9,14 adica destul de mare comparativ cu acelasi New York, problema lucrului cred ca este extrem de actuala si una ce doare mult. In rest natura,ca si in toata California, si privelistea oceanului Pacific mai mult te linistete.

 8. oana ionut Says:

  Buna ,tuturor.Am observat ca nu s-au mai postat de mult pe site pareri.Poate ar trebui sa-mi fac curaj si sa sparg gheata:),si sper din sulfet sa corespondam dupa aceasta postare.Cum sa incep,poate pentru unii nu inseamna decat”nebunie”,dar pentru mine si sotul meu,tineri fiind,credem ca viata nu se limiteaza in a trai unde ai venit pe lume si a respecta principiile impuse de o anumita societate.Sa va spun povestioara:ne-am trezit intr-o dimineata monotona de Decembrie..dupa multe altele la fel,si gandul comun a fost rostit pentru prima data:o noua viata in …America. Imediat dupa,au aparut bineinteles si intrebarile de genul:cu ce modalitate de transport,in ce orasel anume,unde vom locui…in fine…multe multe altele. Nu ma schimb dupa o anumita conceptie sau nu-mi rastalmacesc gandurile dupa o parere,dar imi doresc din suflet si astept un sfat din partea voastra ,celor care a-ti simtit gustul american…asa cum e el.Deci va astept sfaturile:) va las si o adresa de mail daca va face placere,mi-e mi-ar placea yu_bita@yahoo.com va pup

 9. nico Says:

  as vrea sa corespund cu cineva din san francisco eu sunt in R ominia ink……….

 10. Dumitru Says:

  Salut!
  Voi fi in SF in martie-aprilie.. vreau sa cunosc pe cei din moldova/romania… scrieti!!!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>