Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/theme.php on line 506

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 67

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 68

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 69
Anatolie » Blog Archive » New York, NY

Anatolie

integrare fără asimilare

New York, NY

Posted by Anatolie Gavriliuc on May 29th, 2002

New York CityNew-York e un megapolis arhi-modern. Cel putin, partea lui centrala Manhattan. Viata decurge la un ritm nebun, chiar si in timpul odihnei permanent iti controlezi ceasul daca inca nu e timpul sa treci la urmatoarea sarcina. Cred ca clasificarea odihnei ca “sarcina” e corecta in contextul New-Yorkez, deoarece acolo odihna e necesitate si nu placere.

Transportul public e foarte bine dezvoltat. Poti nimeri in orice colt a orasului cu metroul (subway) sau cu autobuzul. Transportul public deasemenea acopera foarte bine si toate regiunile din New Jersey si Connecticut din preajma New York-ului. Daca locuiesti in New York (sau aproape) n-are sens sa-ti procuri automobil. In primul rand, orasul e extrem de aglomerat, doi - parcarea automobilului te va costa vre-o $40 pe zi.

Is extrem de aglomerate (precum si pline de gunoi!) si trotuarele pentru pietoni. E ciudat, insa avand doar vre-o cativa cunoscuti printr-e cele 12 mln ai orasului, deseori o sa-i intilnesti prin oras.

In comparatie cu Chisinaul - New York are un ritm de viata mult mai rapid si e mult mai aglomerat. Colegii din Moscova si Sankt Petersburg mi-au zis ca ei se simt ca acasa ;)

Clima e foarte greu de suferit - foarte des umiditatea de peste 100% te face sa te simti mizerabil. Iarna e posibil sa fie putina zapada. Sub zero temperatura practic nu se coboara insa iarasi din cauza umiditatii mari ingheti de-a binelea.

In New York este o comunitate mare de romani. Au si biserica romana, scoala romana si post de televiziune. Basarabeni - cunosc pe vre-o cativa insa nimic mai organizat decit asta nu e.

Costul de trai e foarte scump. Ca referinta, chiria unui studio micut in Manhattan downtown e la vre-o $1200-$1400. Costul vietii in alte regiuni a orasului - Brooklyn si Queens - e mai jos, insa oricum relativ scump. Multi oameni prefera sa locuiasca in New Jersey sau Connecticut (unde e mult mai ieftin) si sa lucreze in New York.

Vezi toate "Orasele SUA".

15 Responses to “New York, NY”

 1. Eugen Says:

  Bravo baieti. Un site bun si principal de folos.
  Tineti-va tare si uniti oriunde sinteti.
  Salutari si urari de Craciun si Anul Nou din Basarabia.

 2. Adrian Says:

  Salut la toti!
  Eu is student in Clemson, SC… da iaka vreu si eu sa calatoresc prin state… cine ma poate ajuta sa-mi scire!
  thanks

 3. Octav Says:

  Adriane,

  Eu te pot ajuta cu bilete de avion - lucrez intr-o agentie de turism.

 4. mihai Says:

  ptr Octav
  m-ar interesa sa stiu cat costa biletele de avion ny-buc? la un pret cat mai mic

 5. Octav Says:

  Mihai,

  Da-mi un email cu date de zbor si iti voi cauta cea mai ieftina varianta posibila.

 6. Iulia Says:

  Octav, imi spui si mie, te rog, daca stii, la ce pret este un bilet Washington D.C. - Bucuresti, sau D.C.-Chisinau, sau NY- Buc., sau NY-Chisinau, undeva in jur de data de 15 iunie.
  Cam cit m-ar costa sa-l cumpar acum, si cit o sa fie undeva prin aprilie-mai?

  mersi

 7. Octav Says:

  Iulia,
  La moment un bilet cu plecare NYC - Bucuresti este cel mai ieftin: $980 taxe incluse. Nu stiu care vor fi preturile cu procurare in aprilie-mai, dar cred ca se vor mai scumpi. Daca iti pare scump te sfatui sa-ti planifici calatoria pana pe 1 iunie.

 8. Elena Says:

  Salut…
  Am fost vara in SUA cu J1 visa…am fost in Montana….dar plecind spre casa am stat o zi in NY..
  Orasul m-a fascinat….m-am plimbat prin Manhattan…..
  As vrea sa stiu cit costa chiria in Brooklyn?E real sa gasesti de lucru daCa vii cu diploma din Moldova de studii superioare?
  As vrea sa stiu daca Universitatea din NY acorda burse de studii la masterat?
  Sau daca stiti site-uri in general cu burse de studii la master pentru orice stat?
  Va rog mult sa ma ajutati…

 9. FLORIANA Says:

  Imi doresc foarte mult sa ajung in New York, sa invat, sa muncesc si sa traiesc acolo. Am terminat facultatea de Filosofie-Sociologie in 2002.Anul acesta am terminat si masterul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Va intreb pe voi cei care deja sunteti acolo daca e vreo sansa sa ajung sa lucrez acolo si eventual sa fac un alt master acolo? Prin loteria vizelor mi se pare ca trebuie sa astept foarte mult.
  Va mutumesc din suflet. Inca nu mi-am pierdut speranta…

 10. Elena Says:

  Floriana,de ce anume NYC?

  Eu am fost acolo,e nebunie totala,un ritm nebun….

  Ai fost si ti-a placut sau din auzite?

 11. pink angel Says:

  Sallz..stiti cumva cat costa s faci facultatea in NY?^_^stiu k momentan nu trb s-mi fac griji..k-z d abia a9a:p..insa vreau s fac facultatea d jurnalism in NY..

 12. pink angel Says:

  Daca vreti luati-mi idu si vb p mes^_^: elena_dream_girl8@yahoo.com sau hopeness_angel@hotmail.com

 13. badea simona Says:

  Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati ,daca puteti cu o informatie. In aceasta vara ma voi muta in New York impreuna cu cei doi copii ai mei care vor termina clasa a 4-a si a 5-a si sunt interesata de o scoala romaneasca sau ceva asemanator pentru ca nu stapanesc foarte bine limba engleza. Multumesc si va sunt recunoscatoare . SIMONA DIN BUCURESTI

 14. Veronika Says:

  va rog mult! atentie!
  cine cunoaste persoane care sunt competente de a intilni de la aeroport si de a ne ajuta cu gazda ,please scrietine! noi suntem in knoxville, si vrem sa ne indreptam spre new york!

 15. video Says:

  Super articol!!Felicitari!!O sa-l trimit si pe twitter daca nu te deranjeaza.Merci mult!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>