Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/covoare2/public_html/wp-includes/theme.php on line 506

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 67

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 68

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/covoare2/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/covoare2/public_html/wp-includes/wpmu-functions.php on line 69
Anatolie » Blog Archive » Atlanta, GA

Anatolie

integrare fără asimilare

Atlanta, GA

Posted by Anatolie Gavriliuc on May 29th, 2002

Atlanta, GA, este un oras de circa 3 mln populatie, care s-a extins foarte mult dupa Olimpiada de vara din 1996. Sunt aici de aproape 4 ani. Imi place foarte mult: este foarte verde, practic este o comunitate suburbana localizata in padure. Desigur zonele mai noi sunt defrisate foarte mult si nu sunt atat de atragatoare si linistite ca subdiviziunile mai vechi si traditionale.

Transport obstesc - MARTA - sistem de metro si autobuze. Dar lumea totusi prefera sa se deplaseze individual cu automobilele. Practic fiecare membru adult al familiei are masina - asa te simti independent. Pietonii pot fi usor introdusi in Cartea Rosie :>). Bicicleta este folosita in special pt sport: este foarte neconvenabil acest mod de deplasare in oras - distantele-s mari, localitatea este dealuroasa, nu prea sunt trotuare sau sectoare dedicate biciclistilor.

Clima este placuta incepand cu octombrie si terminand cu aprilie. Primavara este extrem de frumos aici - totul infloreste… In aprilie este ok daca nu ai alergie la polen. Daca o ai, atunci vai de capul tau - vegetatia este atat de abundenta ca polenul acopera toate suprafetele ca o ninsoare galbena. Un coleg de serviciu poarta masca in aceasta perioada si nu se desparte de “Allegra”. Vara este innabusitor si umed. Dar te adaptezi… Eu m-am adaptat foarte usor. Automobilul si locuinta fara aer conditionat sunt insuportabil vara.

Preturile: Preturile sunt rezonabile. Pentru un dolar cheltuit in Atlanta primesti mai mult decat in DC, de exemplu. Un apartament cu un dormitor - de la $500 (pe Buford HWY) pana la $650-1000 (In zona universitatii Emory).

Moldoveni: putini… foarte diferiti, dar pe care eu ii stiu sunt oameni cumsecade si ca toti molodvenii - harnici ca albinele. Comunitatea romaneasca: Circa 5000. Avem o comunitate de crestini romani ortodocsi. Construim acuma biserica noua, sa ne ajute Dumnezeu. Sunt si alte biserici frecventate de romanii de aici. De Craciun se face schimb de colindatori la biserica. Este foarte frumos.

Cultura: High Museum of Art, Atlanta Symphony, Fox Theatre, alte teatre locale. Aici s-au petrecut evenimentele descrise de Margarett Mitchell in “Dus pe aripile vantului”. Este muzeul ei. Localnicii sunt foarte impresionati ca noi cunoastem aceasta opera.

Universitati: GA State, UGA, Emory

Companii mari: Delta, CNN/AOL, BellSouth, GA Power, CocaCola, filiale ale GE, Ford, poate inca ceva… Foarte putin biotech.

Odihna: ce-ti vine prin cap - o sumedenie de parcuri montane (daca Apalacians poti sa-i numesti munti aici in Sud), 4 ore cu masina pana la Savanah, GA, si 6 ore pana la Pensacola, FL, etc.

Am scapat ceva? Intrebati.

Contribuit de Jan Drobeniuc

Vezi toate "Orasele SUA".

10 Responses to “Atlanta, GA”

 1. Octav Says:

  Salut Jane,

  Mi-a placut descrierea Atlantei. Ai uitat sa pomenesti de comunitatea afro-americana :) care constituie o parte importanta a locuitorilor Atlantei si indoebste a statului Georgia. Pe ei nu poti sa nu-i observi ca sunt extrem de multi si asta adaoga un colorit special la toata ambianta orasului, mai ales a partii centrale - downtown. Dar in genere este un oras unde fiecaruia iar place sa locuiasca si clima este placuta.

  Octav

 2. Adrian Says:

  Atlanta e intradevar super… e al 3-lea oras favorit al meu (Dupa New-York City, Charlotte, NC)
  Ai uitat sa mentionezi ca in Atlanta exista Fx-Flags… which is LOTS of fun! … Tot nu departe de Atlanta (2 ore) e Clemson University (unde sunt foarte multi romani) si vreo citiva Bassarabeni (inclusiv eu :) )
  Altanta e orash Kolbasnii… ce-i drept in downtown sunt oameni albastri care cer “change”… dar in rest it’s awesome! :)

 3. Adrian Says:

  oooopppsss … in loc de FX = Six

  Adrian

 4. Balan Says:

  Salutare Lume !!!!
  Ai facut o descriere destul de buna, doar ai uitat sa pomenesti de Stone Mountain. Pe linga aceasta, pina la sfirsitul anului 2005, in Atlanta se va deschide cel mai mare aquarium din USA.

 5. Jan Drobeniuc Says:

  Intr-adevar, in Noembrie se planifica deschiderea unui Aquarium mare in Atlanta.
  Asi dori deasemenea sa mentionez ca Atlanta Symphony Orchestra (ASO) a progresat foarte mult in ultimul timp, oferind un program excelent. Stagiunea din acest an a inceput formidabil. Daca sunt amatori de muzica clasica in randurile Atlantenilor si oaspetilor Atlantei le recomand foarte mult sa mearga la concertele ASO. Este foarte rezonabil de luat bilete pentru toata stagiunea- cu pretul a 2 bilete cumparate separat, poti avea 6 bilete pentru toata stagiunea. Aceasta oferta me-a fost sugerata de un foarte bun prieten, tot Atlantean de-al nostru din Moldova, pentru ce toata familia mea ii este foarte recunoscatoare.
  Un alt loc formidabi in parera mea este Muzeul Fernbank cu colectia machetelor de dinozauri, care in fiecare Vineri este gazda diferitor serate cu muzica live jazz, martini, expozitii neobisnuie, si film IMAX. Vine mult tneret. Din pacate niciodata nu am intalnit Moldoveni.
  Am fost si la Six Flags. Este fantastic cu adevarat! Este un loc care trebuie vizitat daca esti amator de senzatii extreme si esti in Atlanta. Daca nu esti amator de senzatii extreme, merita macar sa casti gura la cei ce-si fac de cap. Plus, sunt acolo destule si pentru cei mai slabi de fire.
  De-acord cu comentariul lui Octav- populatia afro-americana este numeroasa ce nu ma deranjeaza poate pentru faptul ca m-am deprins cu gandul ca totul isi are rostul lui in aceasta tara.

 6. Mixail Says:

  Salut Nene!
  E deja 2007 dar nimeni nu mai scrie nimic,si populatia creste si no ne trechem.In ce priveste populatiya cu pigmetul pelei de o culoare chenusie nimik srasnic,datorita lor noi emigrantii avem posibilitatea de a nu fi descriminati .Asta e realitatea

 7. Andrei Says:

  Salutare tuturor!

  Foarte concisă descrierea Atlantei, mi-a placut.

  Nu am intrat de mult timp pe acest site (ultima data site-ul avea interfața veche).
  Aș fi vrut să aflu mai multe despre domeniul IT. Din câte am ințeles Anatol se ocupă de menținerea site-ului și probabil lucrează în domeniu.

  1. sunt multe firme IT? (eu lucrez in Gainesville, FL ca programator în PHP)
  2. care sunt aproximativ salariile pentru experiență de lucru ~2 ani?
  3. se poate de găsit condiții decente de trai în limita de $700 ?

 8. Horia Says:

  Andrei,

  As putea sa-ti raspund la a treia intrebare. Da, se poate de gasit. Chiar de paste am fost in Altanta la un prieten care locuieste in Altanta si inchiriaza un apartament intr-o comunitate si un 1-bd apartment e in jur de 700-800$ pe luna cu un lease de 12 luni. Au acolo toate amenitatile (bazin, corturi de tenis, sala de forta, clubhouse, etc). Cit despre firme IT, sunt sigur ca nu-s putine. Pentru marimea orasului m-as mira sa fie altfel. Si despre salariu nu stiu nimic concret. Numai bine!

 9. Ghita Says:

  Hi, tuturor

  frumoasa descriere , sper sa ma acomodez cu polenul si doresc sa pun o antrebare :
  Am certificat de calificare Plumber/Gasfitter obtinut in Arad RO , lucrez de 1 an gasfitter in New Zealand aici NZQA mia recunoscut …si am primit Limited Licenced pe care plastesc o taxa anuala

  - stie cineva daca pentru angajare in Atlanta GA imi trebuie (Licence )sau doar pt. Self Employed ?

  multumesc & sanatate si noroc la toti
  Ghita

 10. veronica Says:

  Buna tuturor,

  am si eu o intrebare in legatura cu atlanta. in curand voi ajunge acolo pentru a studia cateva saptamani si m-ar interesa daca exista locuri unde poti inchiria camera, dar sa fie la un pret cat mai redus. v-as fi recunoscatoare in cazul in care mi-ati raspunde

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>